ΓΕΝΙΚΑ
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία
Αρχαιολογία
Προσωπικότητες
Μυθολογία
Παραδοσιακή τέχνη
Οικονομία
Ήθη και Έθιμα
Μουσεία
Αρχιτεκτονική
Αξιοθέατα
Χωριά / Οικισμοί
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Παραλίες
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ
Πώς θα φθάσετε
Φωτογραφικό Υλικό
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχεία
Διαμερίσματα
Ψηφίστε & Προτείνετε
το νησί που σας αρέσει
να προβάλουμε το
2025!


Η ψήφος σας μετράει!
Ψηφίστε
Αποτελέσματα
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ
Παραδοσιακές δραστηριότητες και λαϊκές χειροτεχνίες

Μεγάλο ενδιαφέρον σ' αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου παρουσιάζει η συνέχιση των παραδοσιακών οικογενειακών δραστηριοτήτων. Είναι αρκετοί οι Σκοπελίτες που με αγάπη και επιμονή συνεχίζουν την τέχνη των παππούδων και των γονιών τους που σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι καν βιοποριστική αλλά το μεράκι και η αγωνία να μη χαθεί η παραδοσιακή λαϊκή τέχνη τους δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσουν. Οι περισσότεροι από τους σημερινούς παραδοσιακούς τεχνίτες, έχουν μαθητεύσει κοντά σε παλιούς τεχνίτες με τους οποίους πολλοί είναι συγγενείς. Παρ’ όλες τις δυσκολίες που πέρασαν όλα αυτά τα παλιά επαγγέλματα, όπως η περίπτωση των καραβομαραγκων που έκλεισαν οι ταρσανάδες και άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά, ή το κλείσιμο των παλιών εργαστηρίων κεραμικής αφού βιομηχανοποιήθηκαν πια τα πάντα, βρίσκουμε ευτυχώς αρκετούς Σκοπελίτες που ασχολούνται με το σκάλισμα του ξύλου, τη ζωγραφική, την πέτρα, το μέταλλο, τον πηλό το δέρμα, τα πλεκτά, τα κεντήματα, τον αργαλειό.
Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε παραδοσιακοί τεχνίτες – καλλιτέχνες της Σκοπέλου.

ΝαυπιγικήΤριαντάφυλλος Μπουνταλάς
Το επάγγελμα του είναι Ναυπηγός, κατασκευαστής μοντέλων πλοίων. Μπορείτε να τον επισκεφθείτε στο εργαστήρι του στον Περιφερειακό δρόμο της Σκοπέλου, να θαυμάσετε τα έργα του, ή ακόμα και να αγοράσετε ένα από τα υπέροχα καράβια του. Ο Τριαντάφυλλος Μττουνταλάς γεννήθηκε στη Σκόπελο το 1927. Κατάγεται από οικογένεια καραβομαραγκών και ναυπηγών που η τέχνη τους περνάει από γενιά σε γενιά. Ο προπάππους του ήταν καλός αρχιμάστορας στην Κωστάντζα στη Μαύρη Θάλασσα που ήταν και η πατρίδα του, είχε δύο ταρσανάδες, εκεί έναν στην Κωστάντζα κι έναν στη Βραίλα και έφτιαχνε πολλά καράβια. Ο παππούς του ήταν κι αυτός καλός ναυπηγός. Ο πατέρας του είχε πάει στην Αμερική όπου έκανε δικό του ναυπηγείο κι αργότερα γύρισε στη Σκόπελο και συνέχισε δουλεύοντας στους ταρσανάδες, παίρνοντας μαζί του και τον γιο του τον Τριαντάφυλλο και από πολύ μικρός, μόλις 15 χρονών έμαθε και αγάπησε την τέχνη αν και η οικογένεια τον προόριζε για ιερέα. Όταν πια άρχισαν να κλείνουν ένας - ένας οι ταρσανάδες στη Σκόπελο, και τα ξύλινα πλεούμενα να τα διαδέχονται τα σιδερένια που ήταν πιο φτηνά και πιο εύκολα στην κατασκευή, ο Τριαντάφυλλος στρέφεται στην μικροναυπηγική. Όλα τα ομοιώματα καραβιών είναι με ακρίβεια κατασκευασμένα, πιστά αντίγραφα των μεγάλων που επιπλέουν ακόμα και μέσα στη θάλασσα. Η κατασκευή και η δημιουργία ενός τέτοιου πιστού ομοιώματος καραβιού, διαρκεί από 8 μήνες και πάνω. Την τέχνη και την παράδοση τη συνεχίζουν ο Γιάννης Μπουνταλάς και η Ουρανία, τα παιδιά του Τριαντάφυλλου.
Τον Τριαντάφυλλο Μπουνταλά και τα παιδιά του μπορείτε να τον επισκεφτείτε στο εργαστήρι τους, που είναι στον Περιφερειακό δρόμο της Σκοπέλου, να θαυμάσετε τα έργα τους ή ακόμα και να αγοράσετε μετά από παραγγελία βέβαια ένα από τα υπέροχα ομοιώματα καραβιών που ξεκινούν από 1,20 μέτρα και φτάνουν τα 3.70μ. Το τηλέφωνο του εργαστηρίου τους είναι: 2424023755 και 2424024323.

Ν.ΡόδιοςΝίκος Ρόδιος
Τρίτη γενιά αγγειοπλάστης, με κυκλαδική καταγωγή. Η οικογένεια του έχει γράψει ιστορία στην τέχνη της αγγειοπλαστικής. Ο παππούς του, ο Νικόλαος Ρόδιος ή Παπαρόδιος, που καταγόταν από την Κύθνο, εγκαταστάθηκε στη Σκόπελο το 1900. Ηταν έμπειρος και σπουδαίος καλλιτέχνης, εμπνευσμένος από τα αριστουργήματα των αρχαίων αγγείων, έμαθε την τέχνη στο Βοτανικό, στα αγγειοπλαστεία του Λεβαντή. Ήταν τόσο καλός δε, που οι αρχιμάστοροι εκεί τον φώναζαν από δεκατεσσάρων ετών μάστρο - Νικόλα. Όπως μας είπε ο εγγονός του Νικόλας Ρόδιος, δούλεψε σε πολλά κέντρα κεραμικής εκτός Ελλάδας, στην Τουρκία, στη Ρουμανία και την Αίγυπτο, αλλά αυτό δεν επηρέασε καθόλου τη δική του τεχνική που βασιζόταν καθαρά πάνω στην κλασσική αρχαιολογική τέχνη. Από το 1907 άρχισε να παίρνει μέρος σε εκθέσεις και συγκέντρωσε με τα έργα του πολλά διεθνή και ελληνικά βραβεία. Τα έργα του, είχαν τόσο όμορφες γραμμές που δύσκολα τα ξεχώριζες από τα αρχαία καλλιτεχνήματα. Περιζήτητα την εποχή εκείνη και στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Για την στιλπνότητα και το ανεξίτηλο μέλαν χρώμα των αγγείων του, το 1930 πήρε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Το 1931 ο Ελευθέριος Βενιζέλος του έστειλε επαινετική επιστολή για τα έργα του.
Η εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη, τον αναφέρει ως τον πρώτο Ελληνα δεξιοτέχνη του τροχού και ως πατέρα της αγγειοπλαστικής, ενώ η Ακαδημία Αθηνών τον τίμησε και πήρε τιμητική σύνταξη του Δημοσίου. Από το εργαστήριο του πέρασαν τότε αρκετοί πολιτικοί της εποχής εκείνης αφού η Σκόπελος ήταν τόπος εξορίας εκείνα τα χρόνια. Πολιτικοί όπως ο Ράλλης, ο Μπαλτατζής, ο Καλιμασιώτης επισκέπτονταν το εργαστήρι του και θαύμαζαν και αγόραζαν τα έργα του.
Την τέχνη του ο παππούς Νικόλαος τη δίδαξε στους γιους του Γιώργο και Βασίλη Ρόδιο. Ο Βασίλης ασχολήθηκε με την τέχνη ακολουθώντας την τεχνοτροπία του πατέρα του, και συμμετείχε σε πολλές διεθνείς εκθέσεις όπου βραβεύτηκε και διακρίθηκε. Ο αδελφός του ο Γιώργος ο Ρόδιος που δούλευε από δεκατεσσάρων χρονών κοντά στον πατέρα του "πέρασε" την τέχνη και τη γνώση του και στο γιο του το Νίκο Ρόδιο, έναν αξιόλογο άνθρωπο και καλλιτέχνη που χρησιμοποιεί τα ίδια παραδοσιακά μέσα παραγωγής και εκτός από τα παλιά αρχαιοπρεπή σχήματα στα αγγεία του έχει καθιερώσει και άλλες φόρμες. Το εργαστήρι και το μαγαζί με την έκθεση των αγγείων του Νίκου του Ρόδιου θα το βρείτε στην πόλη της Σκοπέλου. Το τηλέφωνο του είναι. 2424022779

Χρήστος Πατσής
«Η τέχνη της κατασκευής των μαχαιριών στη Σκόπελο πάει από γενιά σε γενιά και κάθε μαχαιράς έγραφε το όνομα του επάνω και το όνομα του νησιού του, Σκόπελος» μας είπε ο Χρήστος Πατσής.
Ο πιο παλιός από ότι έχει ακούσει ήταν ο Γιώργος Κουστρέλος. Υπήρχε ακόμα ο Γιακείμης, ο Λεμονής που δουλεύανε παράλληλα και ήταν τρίτη γενιά μαχαιράς, ο Αστεριάδης που από αυτόν "έκλεψε" την τέχνη κοιτώντας κρυφά από το σιδηρουργείο που είχε τότε, πως κατασκευάζει τα μαχαίρια γιατί δεν έδειχνε την τέχνη σε κανένα. Τώρα είναι ο τελευταίος που κατασκευάζει αυτά τα χειροποίητα μαχαιράκια την αγαπάει αυτή τη δουλειά και θέλει να τη μάθει και το παιδί του για να μη χαθεί η τέχνη από τη Σκόπελο. Η λεπίδα γίνεται σφυρήλατη στο αμόνι και είναι από ανοξείδωτο ατσάλι ενώ η λαβή γίνεται από κέρατο κατσίκας -πρέπει να το αφήσεις τρία χρόνια να ξεραθεί γιατί δεν δουλεύεται φρέσκο - που το ζεσταίνει στη φωτιά, του δίνει σχήμα και μετά το βάζει στη μέγγενη να σκληρύνει και στο τέλος το επεξεργάζεται. Τα χειροποίητα μαχαιράκια του μπάρμπα - Χρήστου είναι σπάνια πια και περιζήτητα. Τα φτιάχνει το χειμώνα γύρω στα 300 κομμάτια μόνο, παραπάνω δε μπορεί να βγάλει και τα πουλάει το καλοκαίρι.
Το εργαστήρι του είναι ψηλά στη Χώρα της Σκοπέλου, εάν θέλετε να πάτε μέχρι εκεί είναι ανοιχτόκαρδος και θα σας δεχτεί με πολλή χαρά. Το τηλέφωνο από το εργαστήρι του είναι 2424023440.

Γιώργος Λιθαδιώτης
Τρίτη γενιά φανοποιός. Ο παππούς του έφτιαχνε φανάρια την εποχή που ο τόπος και τα σπίτια τα είχαν τόσο πολύ ανάγκη, αφού ο ηλεκτρισμός δεν υπήρχε τότε. Τα χρησιμοποιούσαν έξω από κάθε σπίτι και σε μερικές εκκλησίες και μοναστήρια υπάρχουν και τα συντηρούν ακόμα. Τα έφτιαχναν ακόμα και για τους γαμπρούς γιατί το έθιμο ήθελε τότε στο προξενιό να πηγαίνει ο γαμπρός στη νύφη φανάρι.
Τα φανάρια του Κανάρη Λιθαδιωτη ήταν καλαίσθητα και καλοδουλεμένα με διάφορα στολίδια επάνω τους και ξεχωριστή τεχνική. Οι κολώνες με το βιτρό ήταν στρογγυλές σε αντίθεση με των άλλων φαναροποιών που τις έκαναν τετράγωνες και έκανε βιτρό με χαλκό και μόλυβδο.
"Τα υλικά - λέει ο Γιώργος - τα έφτιαχναν τότε μόνοι τους. Δούλευαν με φουφού και κάρβουνο. Έφτιαχναν μόνοι τους τον κασσίτερο, τα γυαλιά τους από οπαλίνα και με διάφορους τρόπους και τεχνάσματα τα χρώματα των γυαλιών".
Από τον πατέρα του τον Βασίλη τον Λιθαδιώτη έμαθε ο Γιώργος την τέχνη. Έναν άνθρωπο που αγάπησε κι αυτός από τον δικό του πατέρα την τέχνη του φαναροποιού και είχε μαζί του, στη δουλειά τον Γιώργο από μικρό παιδάκι. Έκανε φανάρια με πολλά κεντίδια, με μαργαρίτες από το ίδιο υλικό. Φανάρια που έδεναν πάνω στα άλογα και τις άμαξες. Γέμιζε όλη τη Σκόπελο τη Γλώσσα και τη Σκιάθο.
Ο Γιώργος φτιάχνει το παραδοσιακό φανάρι και ναυτικά φανάρια για τα πλοία. Έχει την τέχνη μέσα του. Από τον παππού του και από τον πατέρα του.
Από το 1978 έχει το δικό του κατάστημα και στο εργαστήρι του δουλεύει λαμαρίνα γαλβάνιζε, ψευδάργυρο, χαλκό και τσίγκο. "Μπορώ να δουλέψω - λέει ο Γιώργος - τον ανοξείδωτο και σε λεπτά πράγματα ακόμα και σε φωτιστικό με το χέρι βέβαια, σφυρηλατώ, γιατί ο ανοξείδωτος είναι το πιο σκληρό μέταλλο. Σαν υλικό δουλεύει χαλκό, και αλπακά και ορείχαλκο γιατί είναι πιο μαλακά υλικά και πιο ανθεκτικά. Κατασκευάζει ακόμα κοσμήματα από ασήμι. Τα φανάρια του είναι πανέμορφα και μπορείτε να τα βρείτε στο "Φανάρι" στο μαγαζί που έχει με τη γυναίκα του Ουρανία στη Χώρα της Σκοπέλου. Εκεί θα βρείτε ακόμα ασημένια κοσμήματα, δημιουργίες από χαλκό και είδη λαϊκής τέχνης. Το τηλέφωνο του μαγαζιού είναι 2424022530 Το τηλέφωνο από το εργαστήρι 2424023091 και βρίσκεται στην περιοχή Σοφαδάκια.

Ηλίας Προκοπίου
Ο Ηλίας Προκοπίου είναι ζωγράφος, έχει γεννηθεί στη Σκόπελο και και ζει μόνιμα στο νησί του. Είναι το όγδοο από τα εννιά παιδιά μίας πολύτεκνης οικογένειας και όπως είναι επόμενο δούλεψε από μικρό παιδί για να μπορέσει να βοηθήσει τη φαμίλια του. Σε μικρή ηλικία και πριν ακόμη τελειώσει καλά καλά το σχολείο, ο Ηλίας δούλευε τα καλοκαίρια στη συγκομιδή των κορόμηλων και αργότερα σε ηλικία 13 ετών έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο τούβλων του Θανάση Καθηνιώτη. Αργότερα, όταν το εργοστάσιο έκλεισε, βρέθηκε στην Αθήνα, όπου δούλεψε σε διάφορες δουλειές, και τελικά στη βαριά δουλειά της οικοδομής. Στο διάστημα που έμεινε και δούλεψε στην Αθήνα και από το 1975 δραστηριοποιήθηκε στο σωματείο του κλάδου του, πολιτικοποιήθηκε, και μέσα από την πολιτικοποίηση και την σκληρή δουλειά ξύπνησε το ενδιαφέρον του για τα πολιτιστικά και φυσικά το μικρόβιο του καλλιτέχνη που ήταν ριζωμένο βαθιά μέσα του, αφυπνίστηκε.
Αρχίζει να διαβάζει, να παρακολουθεί την πορεία και τα έργα του χαράκτη Τασσου, του Σεμερτζίδη, του Βάλλια και άλλων έργα, που του ευαισθητοποιούν κάποιες χορδές και τον συγκινούν ιδιαίτερα. Το ταλέντο του αρχίζει να βγαίνει τυχαία όταν βρίσκει στο σπίτι του ένα κουτί νερομπογιές και δύο μικρά πινελάκια των παιδιών του κι αρχίζει να δοκιμάζει να αντιγράψει μία θαλασσογραφία. Στο τέλος τα καταφέρνει και αρχίζει να του γίνεται πάθος η ζωγραφική. Δεν αρκείται όμως στις αντιγραφές και στρέφεται με επιτυχία σε δικά του έργα. Οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες τον κάνουν να στραφεί και στην γλυπτική όπου αρχίζει να σμιλεύει την πέτρα και το ξύλο. Το αποτέλεσμα είναι να δημιουργεί πολύ όμορφα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής και αξίζει να τον συναντήσετε και να τα θαυμάσετε. Βρίσκεται στην Χώρα της Σκοπέλου και το τηλέφωνο του είναι 2424024228

 
Skopelos Island
©  Skopelos Island copyright www.greekhotels.gr
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2024 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.