ΓΕΝΙΚΑ
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία
Αρχαιολογία
Μυθολογία
Τοπικά Προϊόντα
Ήθη και Έθιμα
Μουσεία
Αρχιτεκτονική
Προσωπικότητες
Χωριά / Οικισμοί
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Παραλίες
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Πώς θα φθάσετε
Φωτογραφικό Υλικό
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχεία
Διαμερίσματα
Ψηφίστε & Προτείνετε
το νησί που σας αρέσει
να προβάλουμε το
2025!


Η ψήφος σας μετράει!
Ψηφίστε
Αποτελέσματα
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Το 2012 προτείνατε
την Χίο στο Αιγαίο

Τοπικά Προϊόντα Ικαρίας - Τριαντάφυλλο Ικαρίας Τοπικά προϊόντα

Τα τοπικά προϊόντα της Ικαρίας βασίζονται κυρίως στην κτηνοτροφία, τη γεωργία και την αλιεία. Τα περισσότερα από αυτά παραμένουν στο νησί, όμως κάποια εξάγωνται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Κτηνοτροφικά Προϊόντα
Σε όλα τα μέρη της Ικαρίας θα βρείτε κρέας (κατσικίσιο, χοιρινό, βοδινό και κοτόπουλα), καθώς και τυρί από ντόπιο κατσικίσιο γάλα, την καθούρα. Το πιο δημοφιλές κρέας είναι αυτό των Ρασκών, των αγριοκάτσικων που ζουν στο νησί.

Γεωργικά Προϊόντα
Μεγάλη παραγωγή κηπευτικών (ντομάτες λάχανα, αγγούρια, φασόλια, κουκιά, πιπεριές κ.α)που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς του νησιού.

Φρούτα εποχής (ροδάκινα, μήλα, σύκα, κάστανα, καρπούζια, πεπόνια, αγνό λάδι και μέλι και σταφύλια επιτραπέζια), τα Καΐσα Ικαρίας και η ποικιλία «Φωκιανό» για κόκκινο κρασί, τον ονομαστό «Πράμνειο Οίνο».

Στα παραδοσιακά προϊόντα της Ικαρίας πρέπει να αναφερθούν αφενός το ονομαστό, από πολύ παλιά επίσης, Μέλι Ικαρίας και τα άφθονα και ωραία καρύδια, τα οποία μάλιστα βρίσκουν τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες για να αναπτυχθούν και να ευδοκιμήσουν.

Αλιεύματα
O στόλος των επαγγελματιών και ερασιτεχνών αλιέων αποτελεί μια σημαντική παραγωγική μονάδα του τόπου μας. Τα τελευταία χρόνια όμως έχει μειωθεί σημαντικά η παραγωγή αλιευμάτων. Η αλιεία είναι ένας από τους βασικούς πόρους των Φούρνων.

Γλυκά Ικαρίας
Η Ικαρία εξάγει πολλά γλυκά κουταλιού. Το πιο γνωστό είναι το Τριαντάφυλλο Ικαρίας.

Τοπικά Προϊόντα Ικαρίας - Ικαριώτικο μέλι
Ικαριώτικη κουζίνα
Στην Ικαρία ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει από εστιατόρια έως μικρές παραδοσιακές ταβέρνες και να γευτεί παραδοσιακά ελληνικά εδέσματα. Σε διάφορα μέρη του νησιού υπάρχουν ψαροταβέρνες με φρέσκο ψάρι, η ποικιλία του οποίου εξαρτάται από την εποχή. Η μεγάλη ποικιλία των πιάτων που μπορεί να γευτεί κανείς είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφτεί σε μερικές γραμμές.

Οι κολοκυθοκεφτέδες και οι ρεβυθοκεφτέδες είναι πολύ φημισμένες τοπικές λιχουδιές, οι οποίες συνήθως συνοδεύονται από τον γνωστό «πράμνειο οίνο», τοπικό κρασί.

Τα γεμιστά θεωρούνται μια από τις σπεσιαλιτέ του νησιού. Ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, ακόμα και πατάτες γεμίζονται με ρύζι, το μυστικό τους είναι τα διάφορα μυρωδικά. Από τα ίδια υλικά φτιάχνεται και το "σουφικό".

Φημισμένες είναι επίσης και οι διάφορες τοπικές πίτες.

Τα ψάρια ψήνονται συνήθως στη σχάρα, ενώ πολύ γνωστές είναι και οι τοπικές λιχουδιές, όπως η καπνιστή ρέγκα και ο γαύρος φιλέτο στη σχάρα με κρεμμυδάκια, πιπεριά και ντομάτα.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στα σπιτικά γλυκά της Ικαρίας, όπως τα γλυκά του κουταλιού. Στην τοπική κουζίνα έχει πάντα θέση και το Ικαριώτικο μέλι.

 
Το νησί Ικαρία
©  Ikaria Island copyright www.greekhotels.gr - Source: www.nikaria.gr, www.dimosikarias.gr
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2024 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.