ΓΕΝΙΚΑ
Γενικές Πληροφορίες
Ιστορία
Αρχαιολογία
Μυθολογία
Τοπικά Προϊόντα
Ήθη και Έθιμα
Μουσεία
Αρχιτεκτονική
Προσωπικότητες
Χωριά / Οικισμοί
Εκκλησίες / Μοναστήρια
Παραλίες
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ
Πώς θα φθάσετε
Φωτογραφικό Υλικό
Χρήσιμες Πληροφορίες
ΔΙΑΜΟΝΗ
Ξενοδοχεία
Διαμερίσματα
Ψηφίστε & Προτείνετε
το νησί που σας αρέσει
να προβάλουμε το
2025!


Η ψήφος σας μετράει!
Ψηφίστε
Αποτελέσματα
ΤΙΜΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

Το 2012 προτείνατε
την Χίο στο Αιγαίο

Μνημεία της Ικαρίας Μνημεία

Σε ολόκληρη την Ικαρία βρίσκονται διάσπαρτα ερείπια όλων των περιόδων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα των ανασκαφών εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αγ. Κηρύκου καθώς και στο μουσείο του Κάμπου.





•  Το Ταυροπόλιον (Νας)
Αρχαία πόλη που κατοικούσαν οι Ναϊάδες. Στην αρχαιότητα υπήρχε ένα από τα πιο φημισμένα Ιερά, αφιερωμένοι στην Ταυρόπολο Αρτέμιδα. Από το αρχαίο λιμάνι σώζεται σήμερα η προκυμαία και το δάπεδο του Ιερού. Βρίσκεται δυτικά του Αρμενιστή.

•  Οινόη
Αρχαία πρωτεύουσα του νησιού. Ονομάζονταν και Διονυσιάδα. Σώζονται ίχνη από το τείχος που περιέκλειε την πόλη, καθώς και το ερειπωμένο οίκημα της Βυζαντινής περιόδου. Τα ευρήματα ευρίσκονται στην σημερινή περιοχή Κάμπος.

•  Δράκανο
Αρχαία πόλη που θεωρείται και πατρίδα του Διόνυσου. Βρίσκεται στην περιοχή Φανάρι στο ανατολικότερο σημείο του νησιού. Σήμερα σώζονται ερείπια του αρχαίου κάστρου και πάνω σε ύψωμα ο Πύργος του Δράκανου, κυκλικό οικοδόμημα Αλεξανδρινής εποχής, 4ου π.Χ. αιώνα.

•  Θερμαί
Πόλη της αρχαιότητας με τις γνωστές ραδιούχες ιαματικές πηγές. Είναι τα σημερινά Θέρμα.

•  Κάστρο του Κοσκινά
Φρούριο Βυζαντινής εποχής, έργο του 10ου αιώνα, κοντά στο χωριό Κοσοίκια στη βόρεια περιοχή του νησιού. Μέσα στο φρούριο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου του Δοργανά.

Στο χωριό Γλαρέδο, στη θέση "Παλιοπερίβολο" εντοπίσθηκε οικισμός της νεολιθικής εποχής. Σώζονται ερείπια οικιών, κυκλικού σχήματος στην κάτοψη, με λίθινη κρηπίδα. Διατηρείται το λιθόστρωτο δάπεδο σε μερικές οικίες και πλήθος οστράκων, κεραμικών αγγείων και θραύσματα οψιανού. Η διάμετρος των κατασκευών αυτών κυμαίνεται από 3,70μ. έως 5,20μ.

Στη θέση "Προπεζουλωπή" βόρεια του Δρακάνου και λίγα χιλιόμετρα από τον όρμο 'Ιερό' και το ομώνυμο σπήλαιο, εντοπίσθηκαν μεγαλιθικά μνημεία (Menhir). Πρόκειται για στήλες από ασβεστολιθικό πέτρωμα, που είτε βρίσκονται στημένες στην αρχική τους θέση, είτε έχουν καταπέσει στο έδαφος. Όλες είναι οξυκόρυφες ή σχεδόν οξυκόρυφες, στημένες σε ομάδες, συνήθως σε ευθεία σειρά.

Σε πρόχειρο μουσείο μέσα στο σχολείο του χωριού Καταφύγι εκθέτονται ερυθρόμορφα αγγεία, το αντιγραφο μίας επιτύμβιας στήλης καθώς και άλλα ευρήματα.

Βόρεια της ακρόπολης έχουν ανασκαφεί τάφοι από τη γεωμετρική εποχή και ύστερα. Οι τάφοι είναι κιβωτιόσχημοι και οι πλευρές τους είναι επενδεδυμένες με σχιστόλιθο. Στους τάφους βρέθηκαν αγγεία και πόρπες της γεωμετρικής εποχής, κορινθιακοί κρύβαλλοι, μελανόμορφα και ερυθρόμορφα αγγεία, κάτοπτρα, στεγίδες και γεωργικά εργαλεία από χαλκό ή σίδηρο.

Στη βορειοανατολική πλευρά του λόφου της Αγ. Ειρήνης σώζονται τα ερείπια του ρωμαϊκού ωδείου. Η περιοχή καλύπτεται από ερείπια λουτρών, δεξαμενών, αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα αρχαιολογικά ευρύματα της περιοχής είναι αξιόλογα (αγάλματα, επιτύμβια ανάγλυφα, επιγραφές, νομίσματα, αγγεία, εργαλεία κ.α.) και εκτίθενται στο αρχαιολογικό μουσείο του Αγ. Κηρύκου.

Στο χωριό Αρέθουσα ανασκάφθηκαν τάφοι του 5ου π.Χ. αιώνα.

 
Το νησί Ικαρία
©  Ikaria Island copyright www.greekhotels.gr - Source: www.nikaria.gr, www.dimosikarias.gr
 

Ο Καιρός στην Ελλάδα

 
Επιλέξτε περιοχή:
 
 
partners

Απαγορεύεται αυστηρώς η ακριβής, μερική, τμηματική, παραφρασμένη ή διασκευασμένη αναπαραγωγή των περιεχομένων ή του σχεδιασμού
αυτής της ιστοσελίδας, με οποιοδήποτε μέσο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοαντιγραφικό ή άλλο, χωρίς τη συγκατάθεση του νόμιμου εκπροσώπου.

Copyright © 1994 - 2024 www.greekhotels.gr (KAVI CLUB S.A. - Ταξιδιωτικές Υπηρεσίες στην Ελλάδα)

Γρήγορη Αναζήτηση
Γράψτε και επιλέξτε το όνομα του Ξενοδοχείου και πιέστε GO.